Mjukkaka
Ja jag har fått några önskningar om receptet på mjukkakan, så här kommer det. Egentligen taget av min mamma! :)

300 g margarin 200 grader
5 dl mjölk
5 dl vatten
1 tsk salt
1 1/2 dl sirap
1 dl socker
ca 24 dl mjöl
1 påse brödkryddor ( finmalda) (den lilla)
2 pkt jäst
Jag bakar på torrjäst, lättare med temperaturen på mjölk blandningen, den vill ofta bli för varm.
Så jag smälter smör, häller i mjölk och vatten. Sedan blandar jag några dl av mjölet i en bunke med salt, jäst, socker och brödkryddorna. Häller sedan ner mjölkblandningen som då ska vara 40 grader i bunken och rör om. Tillsätter sedan sirapen och resten av mjölet. Tills det blir en fast deg. Jäs den sedan till dubbel storlek ca 30-40 min. Baka ut med kavel ca 13-15 kakor. Jag la dem direkt på en plåt med bakplåtspapper eftersom jag ingen "baka spjäla" har. Men det gick hur bra som helst. 2 stycken på varje plåt. Sedan kan man bestämma tjocklek själv. Låt dem jäsa ca 30 min efter utbak, nagga med gaffel och grädda ca 8 min beroende på storlek, det ser man själv.
Lycka till!

300 g margarin 200 grader
5 dl mjölk
5 dl vatten
1 tsk salt
1 1/2 dl sirap
1 dl socker
ca 24 dl mjöl
1 påse brödkryddor ( finmalda) (den lilla)
2 pkt jäst
Jag bakar på torrjäst, lättare med temperaturen på mjölk blandningen, den vill ofta bli för varm.
Så jag smälter smör, häller i mjölk och vatten. Sedan blandar jag några dl av mjölet i en bunke med salt, jäst, socker och brödkryddorna. Häller sedan ner mjölkblandningen som då ska vara 40 grader i bunken och rör om. Tillsätter sedan sirapen och resten av mjölet. Tills det blir en fast deg. Jäs den sedan till dubbel storlek ca 30-40 min. Baka ut med kavel ca 13-15 kakor. Jag la dem direkt på en plåt med bakplåtspapper eftersom jag ingen "baka spjäla" har. Men det gick hur bra som helst. 2 stycken på varje plåt. Sedan kan man bestämma tjocklek själv. Låt dem jäsa ca 30 min efter utbak, nagga med gaffel och grädda ca 8 min beroende på storlek, det ser man själv.
Lycka till!
Kommentarer
Postat av: Johanna
Men alltså du!! vilken stjärna du är på bakverk, och så otroligt fina tårtor! Jätteroligt att läsa!
Trackback